Lenormand vs Tarot: Wat is het verschil?

Sommige mensen zeggen dat Lenormand en Tarot niets met elkaar gemeen hebben. Ze zijn compleet verschillend en hebben hun eigen style in hoe de kaarten gelezen moeten worden. Lenormand geeft informatie die Tarot niet geeft, en andersom.

Maar is dit waar?

Nou, ja en nee. Ik leg het uit.

Verschillen in Tarot en Lenormand kaartstructuur

Tarot heeft een deck van 78 kaarten, opgedeeld in de grote en kleine Arcana. De kleine Arcana is vervolgens weer verder opgedeeld in 4 soorten kaarten die de elementen vertegenwoordigen: Pentakels (Aarde), Zwaarden (Lucht), Staven (Vuur) en Bekers (Water).

De Lenormand kent zo'n verdeling niet. Ze bestaan uit 36 kaarten. De meeste kaartendecks hebben afbeeldingen van speelkaarten, maar deze worden zelden gebruikt.

Naast de verschillen in structuur hebben Lenormand decks kaarten die gekenmerkt worden als positief, neutraal en negatief. Tarot decks daarentegen hebben dit niet. Tarotkaarten worden niet als positief of negatief, goed of slecht gekenmerkt.

Hoe Tarot en Lenormand verschillen in leesstijl

1. Afbeeldingen

Bij het lezen van Tarotkaarten zijn de afbeeldingen erg belangrijk. Ieder detail maakt uit voor iedere kaart - ieder element in de kaart, iedere kleur, de positie van ieder element in de afbeelding, zelfs of een persoon of dier blij of verdrietig kijkt. Alles in een Tarotkaart is er met de intentie om informatie te geven in een reading. De afbeelding is zo belangrijk dat verschillende Tarot decks anders gelezen zouden kunnen worden.

Met Lenormand zijn de afbeeldingen relatief onbelangrijk. De betekenis van de kaarten is waar het om gaat en verschillen niet van deck tot deck. Je zou net zo makkelijk een set spelkaarten kunnen gebruiken en de namen van de Lenormandkaarten erop schrijven.

Nu zijn er mensen die zeggen dat de afbeeldingen op Lenormandkaarten er wel toe doen. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat de donkere kant van de Wolken of de richting waarin de Zeis wijst belangrijk is.

Veel afbeeldingen zijn echter hetzelfde op ieder Lenormand deck, zo is de donkere kant van de Wolken vaak aan de linker kant en wijst de Zeis in 99% van de gevallen naar rechts. Dit is de reden dat de afbeeldingen in Lenormand minder betekenisvol zijn dan in Tarot, in 99% van de gevallen zijn de afbeeldingen hetzelfde. Wanneer je weet hoe één Lenormand deck eruit ziet, dan weet je de essentie van hoe ze er allemaal uitzien, en hoe je ze allemaal moet lezen.

2. Omgekeerde kaarten

Wat leesstijlen betreft doet Tarot één ding dat Lenormand niet doet, en dat is het lezen van omgekeerde kaarten.

Wanneer een Tarotkaart getrokken wordt en hij is ondersteboven, dan is de betekenis van de kaart omgekeerd. Lenormand doet dit niet. Kaarten worden altijd rechtop gelezen en hun betekenis verandert niet.

Wat is het verschil in informatie van de Lenormand- en Tarotkaarten?

1. De positie van de kaart in de kaartlegging

Iedere individuele kaart in Tarot heeft een betekenis afhankelijk van zijn positie in de kaartlegging. Als een kaart op een bepaalde plek ligt in de Keltische Kruis kaartlegging, dan betekent het welke krachten er voor of tegen je werken. Maar wanneer de kaart op een andere plek ligt, dan betekent de kaart weer wat je hoopt of waar je angst voor hebt.

Je kunt je voorstellen dat er met 78 kaarten in een Tarot deck er een heleboel mogelijke interpretaties zijn.

Met Lenormand is dit heel anders. De echte traditiönele Lenormand kaartleggingen (3 kaartenlegging, 5 kaartenlegging, 3x3 en Grand Tableau) kennen geen betekenis aan kaarten toe op basis van hun positie in de kaartlegging.

Dit is de reden dat een Lenormand kaartlegging niet gebaseerd is op wat een individuele kaart betekent. Daarentegen, de magie van Lenormand komt vanuit het combineren van de kaarten. Elke kaart voegt extra betekenis aan de andere kaarten en je interpretatie.

Als je de layout van het Keltische Kruis gebruikt voor Lenormand, waarbij je bepaalde betekenissen gaat koppelen aan de positie van de kaarten, dan verlies je de schoonheid van Lenormand. Je verwatert het deck en tevens alle inzichten die je daarbij kunt krijgen.

Het is in feite zo dat hoe meer Lenormandkaarten je gebruikt in een kaartlegging, des te meer informatie je kunt krijgen. Meer kaarten betekent meer mogelijke combinaties. Dit is de reden dat de Grand Tableau zo veel gebruikt wordt.

2. Waar Tarot- en Lenormandkaarten voor gebruikt worden en wat ze aangeven

Tarot is bekend om zijn psychologische inzichten - het tonen waarom mensen de dingen doen die ze doen, hoe ze bepaalde situaties zien, etc.

Lenormand is bekend om het voorspellen van gebeurtenissen en het aangeven van wat er in het verleden is gebeurd. Het is alsof je een waarnemer in een spel bent en de bewegingen en acties van de speler in de gaten houdt, en wat hiervan de gevolgen zijn.

Veel mensen zeggen dat Tarot de toekomst niet kan voorspellen en dat Lenormand geen psychologische inzichten geeft.

Daar ben ik het niet mee eens.

We hebben veel succesvolle, voorspellende readings met Tarot gedaan. Tarot voegt hierbij wel een psychologisch element toe. Wanneer je de Tarot bijvoorbeeld vraagt of je een leuk familiebezoekje gaat hebben, dan geeft de Staven 4 aan dat het antwoord 'ja' is; het is als een feest of je viert dat je je familie weer ziet. De Bekers 5 geeft aan dat je teleurgesteld zal zijn, en dus is het antwoord 'nee'.

We hebben ook veel Lenormand readings gedaan die psychologische inzichten onthulden. Zo kan de Vos aangeven dat een persoon doet wat hij moet doen om zichzelf te beschermen. De Slang wijst naar iemand die jaloers is, een verlangen naar wraak heeft, of ronduit boosaardig is.

Lenormand en Tarot verschillen in het gebruik van de kaarten: Één kaart vs meerdere kaarten

Tarotkaarten worden individueel gelezen. Één kaart is voldoende voor een reading. Om tot een antwoord te komen wordt de betekenis van de kaart normaal gesproken gecombineerd met de positie in de kaartlegging.

Lenormandkaarten zijn niet gemaakt om individueel gelezen te worden. De bedoeling is dat ze gelezen worden in paren (of meer). Er zijn meerdere leestechnieken (zoals spiegelen) om combinaties te maken over de gehele kaartlegging om meer en meer informatie te tonen.

Tarot en Lenormand zijn twee geheel verschillende systemen. Beiden geven antwoorden op dezelfde vraag, maar de één is niet beter dan de ander.