Orakels.net
Home I Tjing I Tjing trigrammen

De I Tjing trigrammen

De I Tjing gebruikt 64 hexagrammen, ieder bestaande uit 6 gebroken of ongebroken lijnen. Op meer complex niveau kunnen de hexagrammen ook verdeeld worden in een bovenste en onderste trigram, ieder bestaande uit drie lijnen.

Er zijn slechts acht trigrammen; Hemel, Aarde, Wind, Water, Donder, Vuur, Berg en Meer. Vergeet de betekenis van beide trigrammen niet mee te nemen in je analyse van je I Tjing hexagram. Beide trigrammen hebben namelijk nog een toegevoegde betekenis.

I Tjing trigrammen

Trigram Hemel

Trigram Hemel

Het trigram Hemel staat ook wel bekend om 'het creatieve'. Het is een symbool van ruwe en oppermachtige creatieve kracht. Het staat voor pure kracht en waarheid. Het kan een vaderfiguur aanduiden, of vaderschap, of de richting noord-west.

Hemel

Trigram Aarde

Trigram Aarde

Het trigram Aarde wordt ook wel aangeduid als 'ontvankelijk'. Haar kenmerken zijn toewijding en een overgave aan andere krachten. Het trigram vertegenwoordigt vaak de rol van de moeder, of moederschap en haar vrouwelijke krachten. Ook kan ze verwijzen naar de richting zuid-west.

Aarde

Trigram Wind

Trigram Wind

Het trigram Wind wordt geassocieerd met 'zachtheid' en lichtheid. Het staat bekend als een 'zachte kracht': zowel subtiel als mild en toch succesvol. Het kan ook een indicatie van een oudste dochter zijn, de richting van het zuid-oosten.

Wind

Trigram Water

Trigram Water

Het trigram Water staat ook wel bekend als 'het ravijn' of 'de kloof'. Water is altijd veranderd en verschuift constant. Dit trigram is vaak een waarschuwing van onzekerheid en gevaarlijke beweging. Het is nauw verbonden met de maan en de richting van het noorden.

Water

Trigram Donder

Trigram Donder

Het trigram Donder is zowel krachtig als mysterieus. In de Chinese traditie wordt Donder vaak geassocieerd met draken. Het wordt ook wel 'de opwekking' genoemd en geeft intentie, beweging en initiatief aan. Het kan verwijzen naar een oudste zoon of het noorden.

Donder

Trigram Vuur

Trigram Vuur

Het trigram Vuur wordt ook wel 'verbondenheid' of 'afhankelijkheid' genoemd. Het wordt geassocieerd met verlichting en kan soms flexibel zijn of iets waar men afhankelijk van is. Het kan een tweede dochter aangeven, of eventueel de richting van het zuiden.

Vuur

Trigram Berg

Trigram Berg

Het trigram Berg vertegenwoordigt stilte en iets dat niet kan worden verplaatst. Het is krachtig, stil en eeuwig. Haar handelskenmerken zijn rust en vrede. Het kan ook een derde-geboren zoon of de richting van het noord-oosten vertegenwoordigen.

Berg

Trigram Meer

Trigram Meer

Het trigram Meer is een symbool van vreugde en openheid. Naar rust wordt hier verwezen, samen met toewijding en kalmte. Het Meer kan ook duiden op een derde dochter of de richting van het westen.

Meer