Introductie van de I Tjing

Wat is de I Tjing en hoe kan het gebruikt worden als orakel?

De I Tjing is een verzameling van praktische wijsheden met betrekking tot alle denkbare situaties. De I Tjing is afkomstig uit het oude China en is de oudste klassieke tekst. I Tjing betekent 'Het boek der Veranderingen'. Meestal wordt de term 'I Tjing' of 'I Ching' gebruikt, maar 'Yijing' is de daadwerkelijke officiële moderne spelling.

Er zijn in totaal 64 verschillende situaties in de I Tjing mogelijk. Iedere situatie geeft een hexagram aan, welke bestaat uit 6 lijnen. Ieder van deze zes lijnen kan een gebroken of doorgetrokken lijn zijn.

chinese munt

Om persoonlijk advies te verkrijgen over een situatie kun je de I Tjing raadplegen als orakel. Om te bepalen welk hexagram gerelateerd is aan jouw situatie, wordt er gebruik gemaakt van muntjes. Het hexagram dat aan de hand van de muntjes bepaald wordt zal samenvallen met jouw situatie.

Om persoonlijk advies te verkrijgen over een situatie kun je de I Tjing raadplegen als orakel. Om te bepalen welk hexagram gerelateerd is aan jouw situatie, wordt er gebruik gemaakt van muntjes. Het hexagram dat aan de hand van de muntjes bepaald wordt zal samenvallen met jouw situatie.

Hexagrammen en lijnen

hexagram lijnen

De hexagrammen in de I Tjing zijn een set van 6 lijnen die een ieder gebroken (_ _) of doorgetrokken (___) kunnen zijn. De gebroken lijnen staat voor 'Yin', de doorgetrokken lijnen voor 'Yang'. Yin staat voor vrouwelijk, donker, geaard, passief, etc. Yang staat voor mannelijk, licht, hemels, actief, etc.

De 64 lijnen worden aangegeven door een universeel nummer. Alle vertalingen en beschrijvingen in de I Tjing gebruiken dezelfde nummers. Ze hebben ook een naam, maar de naam kan verschillen.

Het raadplegen van de I Tjing

Traditioneel wordt de I Tjing geraadpleegd door het opgooien van 50 duizendbladstelen, maar tegenwoordig wordt dit gedaan door het gebruik van drie muntjes. De drie muntjes worden 6 keer opgegooid, terwijl een vraag gesteld is. Ook is het mogelijk om geen vraag te stellen maar om de I Tjing je huidige situatie te bepalen. De I Tjing voorspelt echter niet de toekomst, maar adviseert alleen aan de huidige situatie.

Het hexagram wordt opgemaakt van beneden naar boven. De eerste lijn is dus de onderste lijn, de zesde lijn is de bovenste.

Er worden waardes aan de zijden van de muntjes gekoppeld om de lijnen te bepalen aan de hand van de geworpen muntjes. Munt staat gelijk aan de waarde 2, kop staat gelijk aan de waarde 3. De waardes van de drie muntjes worden opgeteld om de soort lijn te bepalen. Er zijn voor mogelijkheden:

munten totaal lijn veranderend
0 kop + 3 munt 6 yin _ _ veranderend
1 kop + 2 munt 7 yang ___  
2 kop + 1 munt 8 yin _ _  
3 kop + 0 munt 9 yang ___ veranderend

Even totalen (6 of 8) geven als uitkomst een yin lijn, oneven totalen geven als uitkomst een yang lijn.

Worpen met alleen kop of alleen munt worden gezien als veranderende lijnen. Een veranderende lijn is een lijn die verandert van yin naar yang of andersom. Het hexagram dat wordt gevormd aan de hand van de veranderende lijn wordt het gerelateerde hexagram genoemd.

Bijvoorbeeld, je komt uit op hexagram 36, Onderdrukking, als primair hexagram met de tweede lijn als veranderende lijn. Dit geeft dan het gerelateerde hexagram 11, Vrede.

Het gerelateerde hexagram

Er zijn vele manieren waarop het gerelateerde en primairy hexagram samenwerken. De I Tjing is oneindig flexibel en inventief in uit uitdrukken van nieuwe betekenissen.
Wanneer je één of meerdere veranderende lijnen hebt, dan duiden zij verandering in de toekomst of het verleden aan, en geven precies aan waar je staat in het bredere plaatje getoond in het primairy hexagram. De gerelateerde hexagram dat ontstaan uit de veranderende lijnen tonen kansen, gevaren of belangrijke beslissingen aan en geven advies hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan.
Wanneer je helemaal geen veranderende lijnen hebt, dan tref je een gesloten hexagram. Met dit enkele hexagram geeft de I Tjing je een duidelijk antwoord om je de tijd te geven om dit hexagram volledig in je op te nemen. (Het kan iets zijn dat je eerst moet begrijpen voordat je verder kunt.)

Trigrammen

Een hexagram is opgebouwd uit twee trigrammen. Een trigram bestaat uit drie lijnen en heeft zijn eigen betekenis. De trigrammen worden verkregen door het hexagram in het midden door te knippen. Het bovenste trigram wordt gevormd door de lijnen 4, 5 en 6 en het onderste trigram wordt gevormd door de lijnen 1, 2 en 3.

In de hexagrammentabel kun je zien welke hexagramnummers overeenkomen met welke trigrammen.